برگه:تاریخ مختصر احزاب سیاسی ایران، جلد اول.pdf/۳۹۰

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
تاریخ احزاب سیاسی ایران

دولت شوروی با دولت عثمانی و ایجاد حس رقابت و همچشمی شدید بین دولتین فرانسه و انگلیس و مساعد شدن افکار عمومی فرانسه و دولت مذکور با عثمانیان خاصه با کمالیون ذکر کردیم[۱].

اینک باید به‌بینیم نتیجهٔ این قضایا بکجا منتهی میشود، میدانیم که سپاه یونان در نتیجهٔ فعالیت بی‌نظیر مصطفی کمال‌پاشا رئیس دستهٔ کمالیون در قریهٔ «اینونو»[۲] از پیش سپاه ترک بسرکردگی عصمت‌پاشا ـ که بعد بعصمت اینونو معروف شد و امروز رئیس جمهوری دولت ترکست ـ شکست فاحش یافت و پس از آنکه بیرحمیهای تاریخی نسبت بمردم ترک از مرد و زن و کودک بعمل آورد و مورد اعتراض ملل اسلامی قرار گرفت سپاه یونان در ۷ محرم ۱۳۴۱ بدریا ریخته شد.

اینک متن پروتست دولت ایرانرا بدولت یونان برای تائید تاریخ نقل میکنیم.

پروتست دولت ایران به یونان

براثر فجایع و مظالمی که یونانیان در موقع عقب‌نشینی خود از انقره و خاک ترکیه نسبت بمسلمین و قشون ملیون عثمانی مرتکب شدند در اوایل برج میزان ۱۳۰۱ پروتستی که ذیلا ذکر میشود از طرف دولت ایران بوسیله وزیر مختار دولت فرانسه بدولت یونان فرستاده شد:

«بطوریکه اخبار تلگرافی و اطلاعات مختلفه دیگر حکایت میکند جنک اخیر فیمابین قشون ملیون عثمانی و قشون یونان که بالاخره منجر بشکست و عقب‌نشینی قوای یونان و تخلیهٔ نقاط متصرفی آنها در ازمیر و نواحی دیگر گردید قشون یونان در موقع عقب‌نشینی برخلاف قوانین بین‌المللی و قواعد انصاف نسبت بساکنین مسلمان قراء و قصبات از زن و مرد و بچه و مردمان غیرنظامی جنایاتی از قبیل قتل، غارت واحراق منازل و مساکن و غیره مرتکب شده که شرح آن فوق‌العاده اسباب تالم و حقیقة برای تمام ملل متمدنهٔ دنیا موجب تاثر است. اینک با ذکر مراتب فوق دولت ایران بمناسبت جهت جامعهٔ اسلامیت از ابراز تاثر و تاسف خودداری ننموده بوسیلهٔ آنجناب، پروتست خود را از فجایع قشون یونان نسبت بمسلمین اظهار میدارد».


  1. کمالیون در ۱۵ مارس ۱۹۲۱ مطابق رجب ۱۳۳۹ با دولت شوروی و در ۲۰ اکتبر ۱۷ صفر ۱۳۴۰ با دولت فرانسه عهد مودت بستند.
  2. قریهٔ اینونو در شمال غربی اسکی‌شهر و در ۱۴ ژانویه ۱۹۲۱ مطابق ۴ ج۱-۱۳۳۹ یونانیان را شکستند و در جنک بعد که تا محرم ۱۳۴۰ دوام داشت مصطفی کمال بدرجهٔ مشیری و لقب غازی ملقب شد.
۳۶۳