برگه:تاریخ مختصر احزاب سیاسی ایران، جلد اول.pdf/۳۸۷

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
تبعید علماء اعلام

مرحوم خالصی که از علمای بزرک بود حکومت عراق بحجاز تبعید کرده بود ولی بر اثر اقدامات دولت ایران و موافقت دولت انگلیس قرار شد که مشارالیه تا تعیین تکلیف قطعی از حجاز حرکت کرده بایران ورود نماید.

تظاهرات عمومی بر له علمای اعلام

بر اثر این وقایع و انتشار خبر تبعید علماء اعلام در کلیه شهرستانها علماء اجتماعات کرده و در تلگراف‌خانه‌ها آمده در مورد تبعید آقایان علماء تلگرافات زیادی بمرکز مخابره کرده اقدامات فوری دولت و شخص شاه را در این مورد خواستار گردیدند.

همچنین علماء مقیم مرکز همچنان اجتماعات خود را در مساجد داشته و در روز ۲۴ و ۲۵ ذیقعده در مسجد جامع و مسجد سید عزیزاللّه و مسجد و مدرسه خان مروی اجتماعات آقایان و طلاب علوم دینیه و طبقات مختلفه باقی و مذاکرات راجع به تبعید آقایان علماء جریان داشت و از طرف ناطقین نیز نطق‌های حرارت‌آمیز ایراد گردید.

☆ ☆ ☆

دنبالهٔ این قضایا تا سقوط مشیرالدوله و آمدن دولت سردارسپه کشید!

بالاخره قرار بر این داده شد که علما بعد از گردش در ایران و زیارت عتبهٔ معصومه در قم بعتبات مراجعت نماینذ ـ و همین قسمهم شد ، ولی مذاکرات دیری بطول انجامید و بعدازین هم خواهیم دید که تا ظهور جمهوری یعنی اواخر همین سال جمعی از آقایان در قم بودند و خالصی اجازه مراجعت به بین‌النهرین نیافت و با خانوادهٔ خود بخراسان مهاجرت کرد و هم در آنجا (شهر مشهد) بدرود حیات گفت و پسران انمرحوم که بزرک آنان آقای خالصی‌زاده است در ایران مانده از خراسان بتهران آمد و در وقایع جمهوری چنانکه باید نقش بزرگی بازی کرد و اکنون هم پس از مدتی تبعید بملایر و کاشان در تهران زندگی میکند.

۵۴- تبدیل نماینده شوروی

در نتیجهٔ سقوط کابینهٔ مستوفی‌الممالک و تندرویهای رفیق روتشتین نمایندهٔ مختار دولت شوروی، رفیق شومیاتسکی بسمت وزیر مختاری دولت شوروی وارد ایران گردید و روز ۱۷ تیر ۱۳۰۲ باتفاق وزیر خارجه ورئیس تشریفات انوزارتخانه بحضور شاه پذیرفته گردید.

۳۶۰