برگه:تاریخ مختصر احزاب سیاسی ایران، جلد اول.pdf/۳۰۴

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
تاریخ احزاب سیاسی ایران

بکنفرانس نوشته اعتراضات دولت ایران را ابلاغ کند؛ اما در موضوع قیمومت انگلیس در بین‌النهرین آقایان باید بدانند که این مسئله مربوط بدولت ایران نبوده و راجع بتصمیمی است که بعد از جنک عمومی دول غالب نسبت بممالک مغلوب اتخاذ نموده‌اند. معهذا نمایندهٔ ایران مخصوصا در مجمع اتفاق ملل خاطرنشان کرده است که در تعیین مقدرات بین‌النهرین باید کاملا مراعات میل اهالی بشود و برخلاف آمال ملی آن‌ها اقدامی بعمل نیاید مخصوصا برای مزید اطلاع آقایان می‌گویم که دولت ایران حکومت جدید بین‌النهرین را نشناخته است.

آقای دانش مجدداً اظهار داشت که البته این حق‌کشیهای کنفرانس باید بتمام دنیا ابلاغ شود و در موضوع بین‌النهرین هم استدعا دارم برای اطمینان خاطر عامه در جراید این مسئله تکذیب شود.

نپذیرفتن نمایندگان ایران در کنفرانس لوزان

با اینکه دولت و ملت ایران در موقع جنک بین‌الملل (از سال ۱۹۱۴ الی ۱۹۱۸) فوق‌العاده دچار خسارات و زیانهائی شده بودند که شاید خسارات و غرامات آن کمتر از بعضی دول محارب نبود معهذا در موقع تشکیل کنفرانس صلح بعللی که از آن جمله میگفتند: دولت ایران وارد جنک نبوده است. با عضویت وی در کنفرانس صلح موافقت ننموده عضویت ایران را موکول بکنفرانسهایی کردند که در مسائل راجع بشرق تشکیل شود. این قبیل کنفرانس‌ها نیز تشکیل و مهمتر از همهٔ آنها کنفرانس لوزان بود که اصولا از طرف دول متفقه هیچ‌گونه مساعدت و همراهی و موافقت در عضویت ایران نشده بود.

این مسئله چون برای ایران بسی مهم بود، بنابراین نمیتوانست از شرکت در آن کنفرانس صرف نظر کند و به جوابهائی قانع شود که از روح عدالت و مساوات دور میباشد.

در کنفرانس ورسای و مجلس صلح عمومی عضویت ایران را قبول نکرده می‌گفتند این مجلس مخصوص دول محارب است.

کنفرانس لوزان هم که منعقد شد با آنکه اغلب مذاکرات آن راجع بمسائل شرق بود و دعوی زیادی در آنجا مطرح گردیده بود و ارتباط تامی بسیاست ایران داشت معهذا نمایندگان ایرانرا بعضویت نمی‌پذیرفتند.

۲۷۷