برگه:تاریخ مختصر احزاب سیاسی ایران، جلد اول.pdf/۳۰۲

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
تاریخ احزاب سیاسی ایران

پیشنهاد گردد، منتهی عمر کابینه کفاف نداد و لایحهٔ مزبور در موقع بحران بتصویب مجلس رسید.

در کابینهٔ دوم قوام‌السلطنه عمل ژاندارمری و قزاقخانه خاتمه یافته بود و قوام‌السلطنه با عمل انجام شده روبرو گردید و با قدرت سردار سپه نمیتوانست مخالفتی بنماید بنابراین مخارج این عده محصل تأمین گردید و محصلین مزبور باروپا اعزام شدند.

ایران و کنفرانس لوزان

در اواخر کابینهٔ دوم قوام‌السلطنه کنفرانس لوزان تشکیل شد و چون کنفرانس نامبرده مربوط بمسائل شرق و عثمانی و بین‌النهرین بود لذا شایعاتی بود که دولت ایران بایستی نماینده بکنفرانس لوزان اعزام دارد.

بنابر همین شایعات بود که در در جلسه پنج‌شنبه ۲۷ جدی ۱۳۰۱ خورشیدی نمایندهٔ خراسان دانش بزرک‌نیا ازرئیس‌الوزراء چنین سئوال نمود: «در کنفرانس لوزان یک سلسله مسائل مهمه مطرح شده است که دولت یک علاقهٔ تامی بآن دارد و از قرار مذکور از طرف ترکها و روسها اظهار مساعدت و موافقت شده است. آیا دولت در این خصوص چه اقدامی کرده است؟

مسئله دیگر راجع به بین‌النهرین است که در این دو روز شایع شده است که قیمومت انگلیس بر بین‌النهرین تصدیق شده اگرچه این مسئله هر گاه صحت داشت میبایست با مراجعهٔ به مجلس شورای ملی صورت بگیرد ولی چون علاقهٔ تامی بفهمیدن قضیه هست استدعا دارم بفرمائید که ترتیب چه بوده است؟»

نطق قوام‌السلطنه راجع بکنفرانس لوزان

«بعد از فتوحات عثمانی موقعی که قرار شد برای رفع اختلافات بین عثمانی و یونان در لوزان کنفرانس منعقد شود دولت ایران نظر بجهاتی مصالح خود را در شرکت در کنفرانس میدانست لکن بعداز تحقیقات بدولت اطلاع رسید که پروگرام کنفرانس محدود برفع اختلاف بین عثمانی و یونان و مسئلهٔ بغازهاست و چون در مسائل مطروحه دولت ایران منافع مستقیم نداشت در آنموقع از تقاضای شرکت در کنفرانس خودداری شد، معهذا از ابتدای شروع بکنفرانس نمایندهٔ مخصوص به لوزان

۲۷۵