برگه:تاریخ مختصر احزاب سیاسی ایران، جلد اول.pdf/۲۶۱

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
کابینه قوام‌السلطنه

آقای وزیر جنک منافعی دارد و مضاری هم دارد اینها را باید سنجید دید منافعش بیشتر است یا مضارش والا برای مجلس که سلطنت تغییر میدهد و کارهای بزرگتر میکند تغییر دادن وزیر جنگ کاری ندارد شما بنشینید تعیین صلاح و فساد را بکنید.

بنده میخواستم این عرایض را در اطاق تنفس بکنم ولی حالا عرض میکنم که: دوصد گفته چون نیم کردار نیست.

هی لایحه بخوانید، حائری‌زاده هم بگوید احسنت، اینها کار نیست صلاح و فساد را بسنجید و عمل کنید، بنده تقدیس میکنم این مجلس را که از اول خدماتی کرده‌اند و لااقل ضرری نرسانیده‌اند.

اما در مسئله‌ای که طرف دولت است دو هفته قبل عرض کردم که قوام‌السلطنه را بیاورید از او سؤال نمائید، قدما گفته‌اند که چند کس دعاشان مستجاب نمیشود: یکی کسیکه نفرین کند در حق نوکرش زیرا وقتی از او راضی نبود بایستی اخراجش کند.

یکی هم کسی که در حق زنش نفرین کند بجهت اینکه او را هم وقتی مطابق سلیقه‌اش نبود طلاق میگوید، حالا ما هم اشخاصی هستیم که نفرین می‌کنیم. پیشترها بآخوندها میگفتیم نفرین میکنند حالا خودمان آن کار را میکنیم. قدرت مجلس در تمام مزاحمات خیلی زیادتر است، خیلی آقایان در این مجلس بودند وقتی سالارالدوله با سی هزار نفر آمد تا شش فرسخی شهر مـا نترسیدیم و با دویست نفر لات از آنها جلوگیری کردیم و این جلوگیری بواسطهٔ تقویت مجلس بود، ما اگر اتفاق داشته باشیم هیچ قوه در مقابل ما که برای صلاح مملکت کار میکنیم نمیتواند عرض اندام کند (صحیح است)

با وجود این عقیدهٔ من در باب وزیر جنک اینست که منافعش اساسی و مضارش فرعی است بایستی سعی کرد که مضارش رفع شود تا منافعش عاید مملکت گردد.

آقای رئیس ــ آقای مدرس در ضمن فرمایشاتشان بواسطهٔ حرارت فوق‌العاده نسبت بمقام سلطنت فرمایشاتی فرمودند که بنده گمان نمیکنم مطابق قانون اساسی باشد. زیرا سلطنت هم در قانون اساسی حقوقی دارد و مذاکراتی که مجلس با مقام سلطنت می‌کند البته موافق مواد قانون اساسی است.

۲۳۴