برگه:تاریخ مختصر احزاب سیاسی ایران، جلد اول.pdf/۲۲۰

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
تاریخ احزاب سیاسی ایران

و در تحت توقیف و بازپرسی در اداره قزاقخانه در آمدند و جمع کثیری را بنام اعضاء کمیتهٔ نامبرده بشرح پائین بازداشت نمودند:

۱ـ آقای ظهیرالاسلام، ۲ـ ضیاءالسلطان، ۳ـ میرزا احمد خان برادر سالار فاتح، ۴ـ عون‌السلطنه، ۵ـ میرزا اسحق خان رهبر، ۶ـ سالار منصور قزوینی، ۷ـ هشترودی، ۸ـ میرزا احمد خان تنکابنی، ۹ـ معدل‌الملک شیرازی، ۱۰ـ مشاور اعظم، ۱۱ـ مشارالمک، (موقعیکه برای دستگیری مشارالملک میروند مشارالیه بدربار سلطنتی متحصن میگردد ولی بعد در تحت بازداشت در میآید)، ۱۲ـ نیرالسلطان، ۱۳ـ نصیرالملک، ۱۴ـ معززالسلطان ۱۵ـ منتخب‌السلطان و چند نفر دیگر که گویا از نظامیان هم در بین آنها بوده است.

برای بازپرسی از اعضاء این کمیته کمیسیونی در اداره قزاقخانه در تحت نظر نمایندگان وزارت دادگستری و شهربانی و قزاقخانه منعقد گردید ولی در بازپرسی اولیه برخی از این عده با خشونت جواب داده بودند. بالاخره روز ۱۴ میزان در اثر بازپرسی برائت عده‌ای از آقایان حاصل گردید و آنها را در روز نامبرده آزاد کردند.

ابلاغیهٔ حکومت نظامی:

برای استحضار خاطر عامه اعلام میدارد که در تعقیب اقرار اشخاصیکه مأمور سوء قصد بدو نفر از اعضاء محترم هیأت دولت حاضر بودند کشف توطئه و دسته‌بندی مفصل و خطیری گردیده و مباشرت و ریاست ظهیرالاسلام و مشارالملک در این دسته‌بندی‌ها و اقدام باین سوء قصد بموجب دلایل و امارات کثیره واقاریر صریحه خود ظهیرالاسلام محقق گردیده است، هیأت استنطاقیه برای تکمیل این امر در صدد جلب مظنونین واستنطاق آنهاست البته پس از ختم استنطاق احالهٔ امر بمحکمه و وسایل استحضار عامه کاملا فراهم خواهد گردید.

سرتیپ دوم محمود آقا انصاری 

رئیس کمیتهٔ نامبرده گویا چنین تصمیم داشته که پس از مبادرت و اجرای منظور خود از طرف عموم اعضاء کمیته یکنفر را بریاست وزرائی انتخاب کند و زمامداری را بعهده گرفته بقیه بعملیات خویش ادامه دهند.

بالاخره پس از مدتی مشارالملک و عده‌ای را تبعید و بقیه را پس از مدتی از زندان قزاقخانه آزاد نمودند ولی مشارالملک روز ۱۲ میزان که ببین‌النهرین تبعید شده بوداز آنجا تلگرافاتی بمجلس و سایر مقامات مخابره کرد و رسماً نسبت ببازداشت خود اعتراض

۱۹۳