برگه:تاریخ روابط ایران و انگلیس (جلد۲).pdf/۷۶

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
۴۶۰

در نتیجه از دولت روس جلوگیری شد و معاهده آدریانوپل[۱] در سال ۱۸۲۹ بین دولتین روس و عثمانی منعقد گردید.

اما دولت روس نیز بعد از این که انگلیسها نگذاشتند بمقصود خود نایل شود و استانبول را تصرف کند از دولت انگلیس ناراضی شد و در نتیجه سیاست خشن خود را نسبت بایران و عثمانی عوض نمود و راه تحبیب و مسالمت را پیش گرفت، بطوریکه نسبت بدولت ایران در قضیهٔ قتل گریبایدوف بدون این سیاست مدارا را خوب عملی نمود، یعنی علاوه بر اینکه از آن قضیه هیچ اسم نبرد از دولت ایران و فرستادگان آن نیز پذیرایی شایانی بعمل آورد، اما راجع به تحبیب دولت عثمانی، برای آن نیز دنبال فرصت میگشت و آن فرصت هم فرا رسید و موقعی پیش آمد که دست دوستی و مودت را بطرف دولت عثمانی دراز نمود. اینک مختصری بدان اشاره میشود.

محمدعلی پاشا والی مصر بتحریک اجانب علم مخالفت را علیه دولت عثمانی بلند نمود. این نیز خود از شاهکارهای سیاست اروپایی است که مردان متنفذ عالم اسلامی را بجان هم اندازند. در اواخر سال ۱۸۳۱ قشون مصری در تحت فرماندهی ابراهیم پاشا فرزند محمدعلی پاشا والی مصر بقصد حمله و تصرف استانبول حرکت نمود و در آخر همان سال عکا را محاصره کرد و بعد از سه ماه محاصره آنجا را تصرف نموده بطرف شامات روانه شد. قشونهای عثمانی نتوانستند در مقابل قشون مصر مقاومت کنند، بالطبع شکست خورده عقب نشینی کردند و در چهارم ماه جون ۱۸۳۲ دمشق نیز بتصرف ابراهیم پاشا در آمد.

سلطان عثمانی مشاهده نمود که قشون او از عهده جلوگیری قشون مصری نمیتواند بر آید، ناچار شد که در اواسط سال ۱۸۳۲ برای کمک، بدولت انگلستان متوسل شود و دولت انگلیس باین تقاضا اعتنائی ننمود. سلطان عثمانی چاره ای ندید جز اینکه بامپراطور روس متوسل شود. امپراطور روس که مدتها دنبال چنین فرصتی میگشت از موقع استفاده نموده فوری بیست هزار قشون روس را با کشتیهای خود بکمک


  1. Adrianople.