برگه:تاریخ روابط ایران و انگلیس (جلد۲).pdf/۶۹

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
۴۵۳

در مادهٔ چهارم نمایندهٔ سیاسی دولت انگلیس متعهد میشود که بدون رضایت وزیر یار محمدخان بیش از صد نفر نوکر افغانی نداشته باشد.

در مادهٔ پنجم مینویسد: از آنجائیکه سلطنت در خانوادهٔ شاه کامران ارثی است بهمینطور هم وزارت در خانوادهٔ یارمحمدخان ارثی خواهد بود و این تا موقعی است که قابل و لایق این اعتماد باشد، در صورتیکه برای این مقام لایق نباشد دولت انگلیس عوض معین خواهد نمود. محل مهر نجیب‌الله‌خان و امضای ماژور تود.

دو ماه بعد در همانسال، در تاریخ ۱۳ اوت ۱۸۳۹ ( مطابق دوم جمادی‌الثانی ۱۲۵۵) عهدنامه دیگر در ۱۹ ماده منعقد گردید. در این معاهده ماژور تود بنمایندگی دولت انگلیس و حکومت هندوستان معین شد و از طرف حکومت هرات خود کامران و ولیعهد و اخلاف او بنمایندگی تعیین شدند.

مادهٔ اول – عبارت از این بود که صلح دائمی بین انگلستان و هرات برقرار باشد.

مادهٔ دوم – دولت انگلیس کامران را بپادشاهی هرات میشناسد و سلطنت را در اعقاب او باقی میداند و نیز دولت انگلیس تعهد میکند در امور داخلی هرات دخالت ننماید.

مادهٔ سوم – نمایندهٔ سیاسی انگلیس در هرات متوقف باشد و اگر شاه هرات لازم بداند در دربار حکومت هندوستان یکنفر نماینده داشته باشد.

مادۂ چهارم – دولت انگلیس تعهد میکند به کامران پادشاه هرات، پول، صاحب‌منصب و مهمات از هر قبیل که برای دفاع لازم باشد بدهد تا از تجاوزات دول اجنبی جلوگیری کند.

مادهٔ پنجم – برای اینکه دولت انگلیس بتواند بتمام تعهدات خود عمل نماید پادشاه هرات تعهد میکند که اسیر گرفتن را موقوف کند و نگذارد اتباع او باین عمل مبادرت کنند.

مادهٔ ششم – پادشاه هرات کامران تعهد میکند با دولت انگلیس و شاه شجاع تشریک مساعی نماید تا اینکه بتوانند تمامیت ارضی خودشانرا در مقابل دول