پرش به محتوا

برگه:تاریخ جراید و مجلات ایران از محمد صدرهاشمی جلد چهارم.pdf/۳۰۵

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.
حرف النون بعده السين
نسیم شمال
 

در گیلان توقف نموده و همینکه در سال ۱۳۲۴ قمری اعلان مشروطیت داده شد در شهر رشت روزنامه نسیم شمال را تأسیس و منتشر نمود و انتشار آن ادامه داشت تا انحلال مشروطیت اولی دو چار توقیف گردیده و باز در سال ۱۳۲۷ قمری و پس از فتح طهران و غلبه آزادی خواهان بکمک مادی و معنوی مرحوم محمد ولیخان سپهسالار وجمع دیگر از گیلانیان موفق با انتشار روزنامه گردید و بتدریج صیت شهرت اشرف الدین در داخل و خارج ایران بلند شد و اشعار او را همه جا می‌خواندند و تصنیف‌های او ورد زبان‌ها بود

آثار و تألیفات آن حوم که بعضی در رشت و قسمتی در طهران بطبع رسیده بدین قرار است: کتاب کوچکی است در حکمت که در رشت چاپ شده و زمان شیرین عزیز وغزال و کتاب ظهور امام و تاریخ سلاطین ایران بنظم که در طهران طبع شده است. مهم‌تر از همه دو جلد دیوان اشعار اوست که جلد اول آن در سال ۱۳۰۸ شمسی برای مرتبه سوم در بمبئی در مطبعه صفائی در ۳۰۴ صفحه پستی طبع شده است. جلد دوم بر ۱۳۰۶ شمسی بار در مطبعه نادری بمبئی در ۳۲۰ صفحه پستی طبع گردیده است. قسمت عمده از اشعاریکه در دو جلد دیوان او چاپ شده از روزنامه نسیم شمال گرفته شده است.

سید اشرف الدین از شعرای خوش قریحه و خیلی طرف توجه عامه و توده مردم بوده و مخصوصاً از حیث روانی اشعار در رتبه اول است. ادوارد برون در کتاب مطبوعات و شعر فارسی در جائیکه شرح احوال چند نفر از شعرای جدید ایران را نوشته چند صفحه از کتاب خودرا مخصوص اشعار اشرف الدین قرار داده و قطعاتی از اشعار او را ضمیمه ترجمه‌های انگلیسی آن در صفحات ۲۰۷ تا ۲۱۵ نقل کرده است من جمله قطعه‌ایست که اشرف الدین مناسبت ورود سپهدار بطهران سروده و چند شعر اول آن چنین است:

حاجی بازار رواج است رواج کو خریدار هراج است هراج

میفروشم همه ایران را عرض و ناموس مسلمانان را

رشت و قزوین و قم و کاشانرا بخرید این وطن ارزان را

یرد و خونسار هراج است هراج کو خریدار هراج است هراج

اشرف الدین در فروردین ۱۳۱۳ در طهران بدرودزندگی گفته و مدیر روزنامه توفیق پس از چاپ عکس او تحت عنوان (تأسف از فوت شاعر ملی) قطعه در رثاء او سروده که باین دو شعر شروع می‌شود:

آه که آن سید والا مقام کرد تهی خرقه و برداشت گام

رفت سوی خلد بصد احترام خدمت جدش بی‌ذو الکرام

قطعة مذکور باین شعر ختم می‌شود:

حیف از این سید نیکو خصال رفت سوی خلد نسیم شمال

جدید انتشار روزنامه ادبی نسیم شمال پس از فوت سید اشرف الدین مؤسس آن در خرداد ۱۳۱۳ شی در طهران بمدیری (حریرچیان ساعی) بوده است. نسیم شمال

-۲۹۹-