برگه:از سلاجقه تا صفویه.pdf/۸

از ویکی‌نبشته
این برگ نمونه‌خوانی شده ولی هنوز هم‌سنجی نشده‌است.

شد که قوم مسلمان جند خراجگزار کفار خزر شوند جمعی از ترکان بعنوان جهاد با کفار بدو پیوستند در نتیجه ملوک ترکستان و ماوراءالنهر از در مسالمت و دوستی با سلجوق در آمدند در همین ضمن امیر ابراهیم سامانی که از ایلک خان دوچار شکست و انهدام شده بود دست مساعدت بجانب سلجوق دراز کرد و در نتیجه همین مساعدت است که امیر سامانی تلافی شکست خود را از ایلک‌خان نمود سلجوق با حشمتی هر چه تمامتر از جند حرکت نمود و در نواحی بخارا منزل گزید و چون او مرد فرزندانش در قریهٔ نور از فرای شمال شرقی بخارا ساکن گردیدند و از این تاربخ ببعد روز بروز بر شوکت و عزت خود افزوده تا اینکه توانستند بر غزنویان قیام کرده و بتشکیل دولت معظم سلجوقی نائل گردند.

بعد از مرگ سلجوق چهار پسر او میکائیل – اسرائیل – موسی – یونس اساس سلسلهٔ سلاجقه را که از سلسله‌های معروف تاریخ ایران است بنیان نهادند.

میکائیل در دوران جوانی در حین محاصرهٔ قلعه‌ای از قلاع ترکستان بزخم تیری کشته شد و از او دو پسر ماند بنام چغری و طغرل.

این دو پسر پس از مرگ پدر قبیله خود را که بسلاجقه معروف شده بود از ناحیهٔ جند کوچ داده عازم حدود بخارا پایتخت سامانیان شدند و در نزدیکی آن شهر اقامت گزیدند اما سامانیان که از همسایگی طایفه‌ئی باین قدرت و کثرت عدد وحشت داشتند بزودی ایشان را از آنجا راندند و سلاجقه بتوران رفتند و در آنجا اقامت گزیدند تا مقارن استیلای ایلک‌خان بر بخارا.

در اینموقع دو پسر میکائیل با قبیله خود از توران بقریهٔ نور از قرای نزدیک بخارا آمدند و در آنجا مقیم شدند.

از این پس طغرل بیک که نام اسلامی آن محمد و چغری بیک که نام اسلامی آن داود است دست بدست یکدیگر داده و با گرد آوردن عده‌یی از تراکمه و اطرافیان خود موجبات نگرانی حاکم سمرقند و بقراخان حاکم چین و ختا را فراهم و پس از مدتی رفت و آمد دو برادر بدربار بقرا خان، چون بقراخان قصد جان طغرل و چغری را نمود بین آنان منازعه در گرفت. ایلک خان برای دفع شر این دو برادر دست بلشگرکشی زد. چغری بیک از موقع استفاده نمود با لشگری آماده از جیحون عبور نموده روی بخراسان آورد و از آنجا بشهرری شتافت و از ری قصد روم را نمود در این مسافرت غنائم فراوان تحصیل و سپس روی بنواحی مرو آورد و در بخارا بار دیگر دو برادر بیکدیگر پیوستند.

در همین موقع است که سلطان محمود صیت آوازه سلجوقیان را شنید و در نتیجه از در دوستی

۲